.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Problémamegoldások II.

2017 03 29.

 

Windows 7 vs. monitor - ICC színprofil aktiválása

Windows 7 - kalibrációs ICC színprofil helyes telepítése és alkalmazása
Kezdjük sorrendben és tegyük helyére a dolgokat!


A monitor driver telepítése után rátérhetünk arra, ha történetesen kalibráltatjuk vagy kalibráltattuk a monitorunkat, és be szeretnénk helyezni/illeszteni a kalibráció alkalmával keletkezett ICC színprofilunkat megfelelően az adott op-rendszerünk alá.

Már régóta tapasztaltam, hogy a Windows 7-ben a színprofilokat nem elég „csak” behelyezni, vagy valami manipulációs programmal „rákényszeríteni” - a megfelelő működésre bírni, hogy a Color Managements-ben (Színkezelés-ben) a kalibrálások után, ha valaki, az adott monitorja és VGA kártyája ismeretében bekalibráltatta a monitorját, és a kapott ICC színprofilt a megfelelő módon be szeretné helyezni az adott op-rendszerébe!
Az ICC színprofil használata és alkalmazása is csak abban az esetben működik majd megfelelően, legbiztonságosabban - és a kijelzőn is megfelelő színekkel szembesüljünk -, ha az alábbi helyes alkalmazásokat és beállításokat elvégezzük!

Nézzük, hogyan is működik ez - egy kis előzménnyel!

A monitorok kijelzőjének kalibrálása alapvetően sok mindentől függ és több célja is van, de a legfontosabb, hogy megfelelően, a monitor adottságaihoz mérten, a legtöbbet és a legpontosabban kihozzuk a monitorból, amit csak lehet, ezt sokszor az op-rendszerünk is befolyásolhatja, s hogy milyen módon és mértékben, az nemsokára kiderül!

A kalibráció alkalmával alapvetően beállítjuk a monitor színhőmérsékletét, meghatározzuk a fekete és fehér egyensúly mértékét, a megfelelő fényerő, gamma és az RGB értékek figyelembevételével, amivel elérhetjük, hogy a kijelzőnk a saját megengedett színterén belül a legmegfelelőbben üzemeljen.

Miért is van szükség a kalibrálásra?
A kijelző gyártóknak elméletileg egy egységes és meghatározott referencia színtérhez kell igazodniuk. Ez persze igen nagy tűréssel és határértékekkel valósul meg, és a valóságban a szabványtól jelentősen eltérnek. A kalibráció alkalmával a (kolorimeter vagy spectralfotometer) mérőműszer a kijelző valós színterét mérve, a kijelző adottságaihoz mérten és alkalmazási területéhez optimálisan egyedi ICC (International Color Consortium) színprofilt készít, s ennek használatával a megjelenítőnk színei már igencsak (megközelíthetően) megegyeznek a szabvány előírtaknak megfelelően, s így még tökéletesebb színeket kaphatunk a kijelzőnkre.
A mérőműszerrel precíz kalibrációt és magas színvonalú ICC színprofilokat ("output profil") készíthetünk a kimeneti eszközünkhöz. A színmérő egységgel tökéletes színmegbízhatóságot, színtelítettséget, precízebb szürkeegyensúlyt, fehér- és feketeegyensúlyt, gradienseket, gamma értékeket, élethű színtónusokat, semleges szürkét és az adott színtérnek megfelelő színvisszaadás érhető el.
A kalibráláskor tehát nem a szubjektív, az emberi szem ízlésének megfelelő színeket kell létrehozni és figyelembe venni, hanem a szabványos színtér minél pontosabb és precízebb ideális működési határértékek megközelítése a cél. Az a fontos, hogy a kijelzők színtere kalibráció után mennyire közelíti meg a szabványt, s ezt nagyban befolyásolhatja a benne lévő panel típusa, háttérvilágítása, elektronikája, az adott VGA kártya és még sok minden más, köztük a kalibráló műszer is.

Most nézzük meg, hogy a műszeres kalibráció alkalmával keletkezett ICC színprofilt milyen úton-módon helyezhetjük biztonsággal a Windows 7 op-rendszerünk alá!

A baj ott kezdődik, ha nem megfelelően vannak betöltve az ICC színprofilok. A kalibrációs görbék színcsatornánkénti alkalmazásáért, az úgynevezett video LUT (Look-Up-Table) a felelős, amit az adott VGA kártyánkba tölti be a kalibrációs szoftver, de mi van akkor, ha a számítógépünket újraindítjuk?
Sajnos szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy a VGA kártya hardveres elemei nem minden esetben tárolják és alkalmazzák ezeket az adatokat - vagy figyelmen kívül hagyta, ezért rá kell kényszeríteni, hogy az op-rendszerünk minden indításakor betöltődjenek a kalibrálási adatok!

Szerencsére a Windows 7-ben található egy apró megoldás, amivel minden (számítógépünk) újraindításakor betöltődhet az alapértelmezett ICC színprofilunk, ami monitorunk kalibrálásakor keletkezett, és történetesen, pl. ha újra raktuk a számítógépünket, vagy más számítógépen történt a kalibrálás, és „kézzel” rakjuk be a kapott ICC színprofilunkat.

Megoldás!

Az alábbiakban láthatjuk, hogy az elvárásoknak megfelelően betöltődjön a LUT-ba a kívánt színprofilunk, és minden gépinduláskor alkalmazza a megfelelő kalibrálási adatokat - irányítottan.

Mikor betöltöttük a monitor driver-ét (ahogy azt már láttuk a "Problémamegoldások I."-ben), akkor kezdhetünk a „Színkezelés” (Color Management) alkalmazás helyes beállításához, ahol az újonnan létrehozott monitorunk ICC színprofilját társítjuk az egész rendszerünkre kiterjedően.

Az ICC színprofilunkat először a „C:/Windows/System32/spool/drivers/color/” könyvtárunkba be kell helyeznünk „kézzel” (Ctrl+C -> Ctrl+V), majd

> Nyissuk meg a Start > Vezérlőpult > Színkezelés (Color Management) alkalmazást >

> Itt láthatjuk, hogy a „Saját beállítások használata az eszközhöz” helyesen ki van jelölve, és a monitor driverünkkel már települt alapértelmezetten „Az eszközökhöz rendelt profilok” közé a gyári ICM színmodulunk. > „Hozzáadás…”

menü-pont alatt, a „Szín hozzárendelése” ablak megnyitásakor megtaláljuk a monitorunk ICC színprofilját (amit „kézzel” behelyeztünk a már megadott könyvtárba), a telepített profilok listájából kijelölve aktiváljuk az „OK” gomb lenyomásával az ICC színprofilunkat.

De itt még nincs vége a műveletnek, … bárhogy is szerettük volna! …

… visszatérve a „Színkezelés” ablakunkhoz, ahol már megjelent „Az eszközökhöz rendelt profilok” listájában az ICC színprofilunk …

… amit kijelölve „Beállítás alapértelmezett profilként” aktiváljunk.

Itt tévedhet a felhasználó, mivel abban a tudatban van, hogy ezzel már megfelelően fog működni a monitorunkhoz rendelt és alkalmazott színprofilunk, viszont a számítógépünk újraindításakor még mindig nem töltődik be ellenőrzött körülmények között a video LUT-ba az eszközprofilunk.

Azzal, hogy színrendszerünket megfelelően aktiváljuk és alapértelmezetten, korrekt módon működésre bírjuk, itt a „Színkezelés”-ben a „Speciális” fülre kattintva …

… megjelenik egy ablak, amire igen nagy szükségünk lesz a továbbiakban, a helyes konfigurálásra!

Itt láthatjuk, hogy a „Windows kijelzőkalibrálás használata” ki van szürkülve (aktiválatlan)!
Itt kezdődik a lényeges momentum, hogy ezt feloldjuk, és a saját színbeállításainkkal tudjuk rendszerünk egész területére kiterjeszteni az egyedi eszközprofilunkat, történetesen a monitorunk kalibrálásakor keletkezett ICC színprofilunkat!
Ehhez be kell lépnünk a „Rendszer-alapértelmezések módosítása …” felhasználói felületére.

Itt a „Színkezelés – Rendszer alapértelmezések” ablakban is szintén meg kell adnunk „Az eszközökhöz rendelt profilok” között alapértelmezetten az ICC színprofilunkat „Hozzáadás…” hozzárendeléssel, majd újra a „Speciális” fül megnyitásával …

… az „Eszközprofil”-ban, az alapértelmezési ICC színprofilunkat megadhatjuk a legördülő menüből, majd a „Windows kijelzőkalibrálás használata” jelölőnégyzetet bekapcsoljuk és az „Aktuális kalibrálások újbóli betöltése” (ellenőrzésével) gombra kattintva, bezárhatjuk ablakunkat.

Mint látjuk, a „Színkezelés”-ünkben már helyesen, az „Eszközprofil” rendszer alapértelmezésében sikerült beállítani az ICC színprofilunkat, a „Windows kijelzőkalibrálás használata” aktív … tehát biztosak lehetünk ezek után, hogy minden újraindítási alkalommal betöltődik a video LUT-ba a kalibrált ICC színprofilunk!

Ezt leellenőrizhetjük egy újraindítás után a LUT Manager programmal.


vissza