.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Képpont (dot) – pixel

2012 08 06.

Bittérképek (digitális képek) és raszteres megjelenítő eszközök (képernyők, nyomtatók) elemi legkisebb egysége, amelyek rácsba rendezett sokasága alkotja az egész képet, és számuk határozza meg a felbontást, valamint a fényerősséget és a színinformációk tartalmát. Az angol picture (jelentése: kép) és element (jelentése: elem) szavak rövidítéséből jött létre.


A képernyőkön és a kijelzőkön megjelenő kép viszont képpontokból (pixelekből) és „képelemekből” (Picture Element) állnak. Minden képpont színe és fényereje külön beállítható. Léteznek kerek és szögletes képpontok. A kijelzők és a nyomtatók (kivétel a hő-szublimációs nyomtatók) általában 256 pont/színt tartalmazó képpontokkal dolgoznak.

Színes képernyő estén minden képpont (pixel) 3 al-képpontból (sub-pixel) áll össze, ezek egy-egy apró piros (R), zöld (G) és kék (B) pontok. (Lásd még Pixel)
Kis méretük miatt ezeket az apró pontokat az emberi szem sokszor nem képes külön érzékelni, és így a kevert színt érzékeli az agyunk és a szemünk.


vissza