.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Kalibrálás, kalibráció

2012 08 19.

A kalibráció egy olyan eljárás, amellyel biztosítjuk, hogy a színreprodukáló készülékek egy ismert, illetve definiált állapotba legyenek beállítva, a látható színek megfeleltethetőségével.


A kalibrálás egy teljes képfeldolgozó rendszer eszközeinek (szkenner, nyomtató, monitor, projektor, TV) külön-külön elkészített színbeállítása, egységes szabványos értékhez és rendszerbe illesztése, amivel biztosítható, hogy a képfeldolgozás folyamatában azonos maradjon a képek színinformációja és színegyensúlya. A kalibrálással egy szabványos ICC profil elkészítését hozhatjuk létre, ami a színkezelő rendszer (CMS) számára biztosít megfelelő működést, ezeknek az információknak az eltárolására lett létrehozva az ICC profil, ez határozza meg a szabványosított elemeket a megjelenítők számára.  (lásd: Színkezelés, Színprofil)
Színbeállítások mérésére spektralfotometer vagy kolorimeter kalibráló eszköze van szükség. A kolorimeter egyszerű és csak az alapszínek, a vörös, a zöld és a kék fény (RGB) hullámhosszait, a fényerőt és a kontrasztot érzékeli, a spektralfotometerrel, spektrális elemzéssel képesek lehetünk a legpontosabb színelemzéseket és színtelítettséget beállítani.
Bármely szín, amely a kijelzőn vagy megjelenítőn megjelenik, egy eszköz független RGB-kóddal leírható, de ahhoz, hogy ezek a megjeleníthető színek megegyezzenek a specifikált és definiált színtérben, szükség van a színkalibrálásra. A színkalibrálás során megpróbáljuk összhangba hozni ezeket az eszköz független színeket a szabványokkal, azaz arra törekszünk, hogy látható kép- és színvisszaadás színhelyesen jelenjen meg a kijelzőn vagy megjelenítőn, a lehetőségekhez képest megegyezőek, a valóságos színmegjelenítéssel azonosuljanak – vagy legalább is törekednek a minél részletesebb megjelenítésre, bár ezt sok minden befolyásolhatja, mint pl. a szem másképp működése.
Tudjuk, hogy ha az alapszíneket egyenlő arányban keverjük össze, tiszta szürkét kell kapnunk. Összeadó (additív) színkeverés esetén (az RGB eszközök ezt használják) nulla kivezérlésnél kapjuk az abszolút feketét, 100 százalékos kivezérlésnél az abszolút fehéret. A fekete és a fehér szint, valamint a 0 és 100 % (0–255) közti szürkeskála pontos beállítása a legfontosabb feladat. Ez az un. szürkeegyensúly, amely bármely kijelző vagy megjelenítő valósághű szín-visszaadásának (színegyensúlyának) alapvető feltétele.

A kalibrált mérés a referenciaérték és a mért eredmény eltérése, fontos információ a videokártya–monitor kettős képességéről is, amit egy fájlban rögzíthetünk.
A fájl a vizsgált megjelenítő (pl.: monitor) átviteli karakterisztikáját, azaz színmegjelenítő képességét írja le, mégpedig egy nemzetközi szabványosító szervezet, az International Color Consortium elvei alapján. A fájlt nevezzük színprofilnak, kiterjesztése a szervezet kezdőbetűinek nevéből adódik: „icc”.


vissza