.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

HDTV (High Definition Television)

2012 08 06.

A HD Ready által támasztott követelményeken kívül egy digitális tunert is tartalmaz, ezáltal HD tartalmat fogadhat és jeleníthet meg külön vevőegység nélkül.
A HDTV olyan nagyfelbontású digitális rendszer, amely a mozifilmekhez hasonló minőségű (70mm-es filmformátum) és képarányú képet ad.


Képpontjainak száma akár hétszer több lehet, mint a hagyományos analóg TV adásoké, így azoknál a HD műsor sokkal több részleteket, valóság-hűbb és érzékletesebb, rendkívül plasztikus, sokszor szinte háromdimenziós hatású képélményt és képminőséget nyújt. A HDTV adás megfelelő televízión megdöbbentően élethű képet biztosít, mellyel összehasonlítva azonnal láthatjuk, hogy a korábbi adásszabványok minősége és felbontása erősen korlátozott.
A HDTV felirat olyan plazma vagy LCD TV-n szerepelhet, amely képes az 1080i 50Hz vagy 60 Hz-es DVB-T, DVB-C, DVB-S videó-jelek fogadására és kitömörítésére. Tehát ha egy LCD TV-ben található egy DVB-T digitális tuner, akkor az alkalmas a HDTV adás vételére.

HDTV szabványok és formátumok:
A nagyfelbontású televízióknak egyelőre nincsenek – és még az is előfordulhat, hogy nem is lesznek – nemzetközileg teljesen egységesített szabványai. Világszerte többféle átviteli és tömörítési eljárást alkalmaznak. Ezek közül a legelterjedtebb az 1080i és a 720p formátum. Az 1080i 1080 sort használ, de a képkockák két fél-képként kerülnek továbbításra, míg a 720p csak 720 soros vízszintes sort alkalmaz, de progresszív pásztázással, letapogatással.
A HDTV adás esetében – szemben az analóg szabványokkal – az is fontos, hogy a tárolás és átvitel során milyen veszteséges tömörítési eljárást alkalmaznak. Jelenleg a legelterjedtebb az MPEG-2, de léteznek már hatékonyabb módszerek is, mint például az MPEG4-Part 10 vagy a Microsoft Windows Media 9 (WM9).

HDTV 1080p megegyezik a HDTV készülékkel, de képes a teljes HD felbontás és a 24p tartalom megjelenítésére 1920x1080 felbontásban (pl.: Blu-ray Disc filmek esetében).

1080p@24Hz a Blue Ray és HD-DVD lemezeken a videojel 24 képkocka/másodperces sebességgel van rögzítve. A régebbi plazma és LCD TV-k nem voltak képesek csak 25, 30, 50 vagy 60 Hz-en működni, ezért vagy egyáltalán nem képesek megjeleníteni a HD képet, vagy képesek, de szinkronítási problémák adódhatnak. Tehát, Blue-Ray és HD-DVD lejátszókat biztosan csak az ennek a szabványnak megfelelő készülékkel használhatunk, az újabb LCD TV-k már ismerik ezt a szabványt is.


vissza