.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Gamut - színtér lefedettség

2012 08 06.

Egy bizonyos eszköz (kijelző, nyomtató) vagy technológia által ábrázolható színek összessége, mely nem más, mint egy az eszközre jellemző színskála vagy színtér, vagyis egy adott készülék által reprodukálható színek összessége. Ha szín kívül esik a gamuton, akkor a készüléknél (kijelzőnél) ez a szín nem áll rendelkezésre.


A gamut számszerű jellemzésének egy ma már elterjedt módja, hogy a háromdimenziós CIE Lab térben kiszámítjuk a gamut által meghatározott test térfogatát.
Nyomtatásnál vagy CMYK eszközöknél kisebb a színtér lefedettség, mint az RGB megjelenítőknél, ezért a berendezések közötti átalakításért (konvertálásért) a Color Management System (CMS) színkezelő rendszer a felelős.

  

Mivel az adott berendezések RGB színtér színtani lehetőségei eltérőek és általában nagyobbak, mint a kimeneti CMYK színtér lehetőségei, ezért a gamutokat meg kell feleltetni egymásnak, ezt hívjuk gamut mappingnek, ami egy eszköz független színtér. Ez különösen felértékelődik, ha négy-szín nyomtatásról beszélünk. (lásd még CIE színterek és CMS)


vissza