.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Gamma

2012 08 06.

Az LCD megjelenítők, projektoros vagy hátsó vetítésű készülékek optimális képminőségének beállítására szolgáló eljárás, mely lehetővé teszi a szürkeárnyalatok arányának egyéni módosítását. A gamma korrekciónál a szín-visszaadás összefüggésben áll a bemenő-jelszint változásával, a kontraszt értékek, a kép fényessége és színeinek élessége szabályozhatóságával.


Ezáltal a pontos részletek vagy pl. a sötétben játszódó jelenetek kiegyensúlyozása jobban látható megjelenítést biztosítanak és a kép mélysége is megmarad. Ha a gamma korrekció értéke magas, a kép világosabb tónusú lesz kevésbé telt színekkel (sokszor elmosódottabb kijelzőt láthatunk), míg ellenkező esetben sötétebb árnyalatok és valamivel teltebb színek jellemezhetik a képet (extrém esetben a részletgazdagság is csökken). A képmegjelenítésnél tehát a kis gamma értékek „fehéres” képeket, a nagy gamma értékek pedig erősen kontrasztos képeket okoznak és eredményeznek. Ezt az összefüggést általánosan „gamma-karakterisztikának” is nevezik.
A gamma korrekció egy kép képpontjainak fényerejére, illetve a képpontok egyes színeinek élességére külön-külön végrehajtott, nem lineáris transzformáció. A gamma korrekció lényege az, hogy a kis- illetve nagy intenzitású képpontok fényerejét alig, a közepes intenzitású képpontok fényerejét pedig nagyobb mértékben növeli meg, vagyis a kép átlagos fényereje és kontrasztja növekszik (ezzel lehet pl. egy digitális kamerával felvett, és a hagyományos képcsövek torzítása miatt a megjelenítőnkön túl sötétnek látszó kép minőségén javítani).
A gamma korrekció szükséges mértéke függ a megjelenítő eszközök szokásos háttér megvilágításától is.


vissza