.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Fényerő és fénysűrűség

2012 08 06.

A fényerősség egy meghatározott irányban kisugárzott fény mértéke.
Mértékegysége: Candela (lm/sr), jele: cd, jelölése: I.
A kijelzők fényereje azt a fénymennyiséget adja meg, amit a készülék képes előállítani. A fényerő mennyiségének azért van jelentősége, mert ebből tudjuk megítélni, hogy egy adott helyiségben egy készülék elegendő fényerőt fog-e produkálni vagy sem.


Megjegyzésként: egyes kijelzőknél van olyan lehetőség, ha a készülék rendelkezik memóriahelyekkel, amelyekbe a megfelelő beállításokat (esti, nappali fényerő) eltárolhatjuk, sőt létezik már olyan funkció is, ahol egy szenzor figyeli a környezet fényviszonyait, és ennek megfelelően szabályozza a kép világosságát.
A fényerővel tulajdonképpen a fekete fényerő értékét és mértékét állíthatjuk be. Ez a paraméter általában a fényerő skála alsó harmadában van az optimális helyzetben. Túl alacsonyra állított értéknél a sötétebb helyeken a részletgazdagság elvesztésével szembesülhetünk, ha viszont túl magasra állítjuk, akkor a fekete mélysége inkább szürkés, tompább, életlenebb elszíneződést érzékeltet.
A képcsöves televíziók esetén a gyártók nem adják meg a felület fényességének relatív szerény értékét, de gyakorlatban 250–350 cd/m² körül vannak. A jó minőségű LCD televíziók fényereje elérheti az 500 cd/m²-t, a plazma-televízióké pedig akár 1500 cd/m² is lehet.
Megjegyzendő, hogy amíg a fekete szint a legsötétebb árnyalatot, a fényerő az elérhető legvilágosabbat határozza meg, a kettő aránya pedig a kontrasztot adja.
A hátulról vetítő készülékek közül az LCD és DLP képelemes modellek - tehát amelyek lámpával állítják elő a szükséges fényt – fényereje is elérheti a 800-900 cd/m², viszont a CRT vetítők fényereje ennél sokkal alacsonyabb.
Az LCD-TFT monitoroknál megadott fényerő érték a legnagyobb elérhető fényerőt jelenti, ami maximálisan 400-500 cd/m² lehet.
Megjegyzés: általános és grafikai munkához (kalibrálás esetén) 80-120 cd/m² közötti beállítások is elegendőek egy LCD-TFT monitor esetében.


vissza