.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Felbontás (Resolution)

2013 05 29.

Az egyes eszközök által rögzített vagy sokszorosított képek részletességének mértéke (pont/hüvelyk=dpi vagy cm). Monitorok vagy nyomtatók esetében a kijelezhető képpontok mennyisége – számmal kifejezve. Amikor képrögzítő eszközök esetében (például digitális fényképezőgép vagy lapolvasó) használják, a felbontás jelentése, hogy hány képponttal rögzíti az eszköz a képet.


Az eredményt dpi-ben (pont/hüvelyk, 1 hüvelyk=2.54cm), a vízszintesen és függőlegesen elhelyezkedő képpontok szorzatával (például 2.288x1,72) vagy lp/mm-ben (sorpár/mm, amely az egy milliméterre jutó vékony fekete és fehér csíkok mennyiségét adja meg) határozzuk meg. Egy jó minőségű kis film körülbelül 150 lp/mm (300 dpi, 118 pont/cm-re felkerekítve) felbontású.
Más megfogalmazásban: a képfelvevő, -rögzítő, -átviteli és visszaadó eszközöknek azon tulajdonsága, amely megmutatja, milyen mértékben képesek a kép legapróbb részleteinek megjelenítésére, rögzítésére és visszaadására. A fizikai felbontás az eszközök, alapanyagok és képállományok, kijelzők sajátossága – egy adott felületen tartalmazott vagy megjeleníthető képpontok (pl. pixelek) számát adja meg.
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a felbontás, annál jobb minőségű képet élvezhetünk, továbbá, minél nagyobb a felbontás, annál több információt – részletet/részleteket – tartalmaz a kijelzőn megjelenített kép.
Megjelenítők esetében a felbontást a kijelző képernyőjének fizikai jellemzői határozzák meg, vagyis az, hogy a kijelző hány képpontot tartalmaz függőlegesen és vízszintesen (oszlopok és sorok).
Az LCD-TFT monitoroknál fontos még a natív felbontás, ez határozza meg a legnagyobb és a legjobb, legtökéletesebb kijelző megjelenítést és képminőséget. A natív felbontás számán mérve és értve, a vízszintes és függőleges képpontokat alkotó LCD mátrix látható. A nem natív felbontáson való alkalmazások, alacsonyabb skálázási felbontás néha homályos és elmosódó (interpolációt) hoz létre, ami (különösen a TN paneles monitoroknál) a kijelzőn minőségromlást eredményez! Az interpoláció tulajdonképpen összehasonlítja az egymás melletti képpontokat, és a köztük lévő rést és színeket „megtippelve” tölti ki.
A kijelzők képpontjainak száma tág határok között változhat. A jelenleg forgalomban lévő legkisebb felbontású (hagyományos) VGA szabvány képernyő 640x480=307200 képpontból (angolul pixelből) áll.
A HD Ready megjelenítők felbontása általában 1366x768 (körülbelül 1 millió) képpont. A jelenlegi legnagyobb felbontású kijelzők FullHD vagy HD Ready 1080p jelöléssel látják el, ezek 1920x1080= majd’ 2,1 millió képpontot is képesek megjeleníteni.
A FullHD-s modellek felbontása akár a hétszerese a hagyományos készülékeknek: a kép több képpontból áll, így egy nagy képernyő közelről nézve is megfelelő képélményt biztosít. Ha egy kijelző valóban FullHD, akkor tudnia kell az 1080p felbontást!
A video-kép esetén is megadható, hogy hány függőleges illetve vízszintes képpontból (sorból és oszlopból) áll. A HD kijelzők képe csak akkor lesz kiváló, ha a megfelelő felbontású HD alkalmazásokat nézünk és társítunk a megjeleníthetőségéhez. Hiába tud a kijelzőnk akár 2 millió kép-pontot megjeleníteni, ha a küldött tartalom csak ennek hetedéből áll. Ráadásul egy régi VHS-kazettán még akár a TV-adásnál is kisebb lehet a felbontás: a 720x576 képpontból felépülő PAL műsor eredeti képpontjainak több mint a fele hiányozhat.

A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg, és a kijelzők által megjeleníthető pixelek száma a képernyő-sorokban és a képernyő-oszlopokban található képpontok (pixelek) számának szorzataként jellemezhető. Pl.: 640x480, 800x600, 1024x768 … vagy akár 1920x1080, 1920x1200.
A kijelzőn megjelenített képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép, és minél jobb (minél nagyobb) a (natív, valós) felbontás, annál élesebb, részletgazdagabb a képmegjelenítés. Pl. egy jellemzően 1920x1080-as (FullHD) felbontást nézünk, ekkor a képernyőkép 1920 oszlopot és 1080 sort tartalmaz, így egy képernyőkép 2073600 pontból (pixelből) áll össze.
Léteznek olyan nagyfelbontású kijelzők, aminél kisebbek (és sűrűbbek) a kijelzőn lévő pixelek mérete és alakzata, mint pl. egy 22”-os monitoron 1920x1200 felbontásnál, ezért az objektumok, a szövegek, az ikonok is kisebbnek lesznek. Ez néha gondokat okozhat, de a dpi átméretezéssel és beállítással orvosolható egy számítógépen.
A felbontóképesség (a kép élessége) függ:
– a monitor típusától,
– a monitor adottságaitól,
– a videokártya (grafikus kártya) típusától,
– a videokártyán lévő memória nagyságától és a GPU feldolgozó egységétől.

Szabványos felbontásokat láthatunk az alábbi táblázaton (link a Wikipedia oldaláról):

Egy-egy kijelző (pl. LCD-TFT monitor) rendszerint többféle felbontásban képes működni. A gyártók rendszerint a maximális (legnagyobb) felbontást adják meg a specifikációiban, amit natív felbontásnak is nevezünk. A termék leírásában azonban az is szerepel, hogy adott típus az egyes felbontásokat milyen képfrissítési frekvenciával képes megjeleníteni. Az általunk használni kívánt felbontáshoz minimum 60 Hz képfrissítés az ideális, viszont, ha ennél kisebb a képfrissítési frekvencia, akár kisebb felbontások alatt is, akkor válasszunk egy másik típusú megjelenítőt!
vissza