.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Fekete mélység szint (Black level)

2012 08 06.

A video-kép legsötétebb részének fényerőszintje. A gyakorlatban a fekete szint abból ítélhető meg, hogy ami a filmen fekete, az a képernyőn is feketeként jelenjen meg.
A fekete szint beállításának nagy jelentősége van abból a szempontból, hogy a műsorforrás fekete szintjét fogadni tudja a képmegjelenítő.


Beállításának lehetősége különösen a DVD-játszók megjelenésével vált fontossá. Egyes készülékek illesztésénél még napjainkban is okozhat gondot. A DVD-játszók ugyanis kiváló kontrasztot biztosítanak, de ha az általuk kiadott jel fekete szintje sokszor alacsonyabb, például a televízió fekete szintjénél, ilyenkor az egész kép sötét tónusú lesz, a sötét árnyalatokban a részletek elvesznek. Ugyan akkor, ha a fekete szint túl magas, akkor csökken a kontraszt, és a sötét részek zavaróan világossá válhatnak (szürkülnek).
Gondot az jelenti, hogy ha a televízión szabályozzuk be a fényerőt és a kontrasztot megfelelő értékre, akkor a DVD-játszó képe optimális lesz, de a TV-adások (a televízió beépített tuner egységének képe) elállítódhatnak. Így a fekete színt szabályozására a DVD-játszóban alkalmazott kontraszt és fényerő-szabályozási lehetőséget érdemes alkalmazni. A legjobb feketeszinttel kezdetben a képcsöves televíziók és CRT monitorok rendelkeztek, őket követték a plazmák és az LCD megjelenítők (viszont ezek az LCD kijelzők még nem rendelkeznek megfelelő fekete mélységgel).
A fekete szint beszabályozására a legmegfelelőbb viszonyítási alapot (referenciát) a THX minősítésű DVD-ken megtalálható THX optimalizáló jelenti.
Az LCD megjelenítők (pl. monitorok és tévék) a képet folyamatos háttérvilágítás mellett jelenítődnek meg, így a fekete képrészletek is világítanak, ebből adódóan a fekete amolyan sötétebb szürke árnyalatnak tűnik. Más meghatározás szerint a video-kép legsötétebb részének fényerőszintje.

Az LCD monitorok és tévék esetében a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, ezért annak egy része „átszivárog”. Emiatt a fekete inkább csak sötétszürke jó esetben. A dinamikus kontraszt használatakor a túlnyomórészt világos kép esetén a fekete részek már inkább világos-szürkébe fordulnak. Ezt a CCFL háttér-világítású LCD kijelzők esetén el kell fogadni, a technológia velejárója, bár egyes típusoknál elég jól sikerült kiküszöbölni a hibákat különböző egyedi fejlesztésű elektronikákkal. Egyes professzionálisabb LCD kijelzőknél külön állítható és szabályozható a „Black level” fényerő érték, ami az LCD kristályok vezérlésére van hatással.
Plazma esetében a fekete valóban fekete, és ez által a színei is sokkal élethűbbek, ami pl. házimozi esetén nem elhanyagolható.


vissza