.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

Kontraszt – kontraszt arányok, dinamikus kontraszt (DCR)

2012 08 19.

Kontrasztarány a képernyőn megjelenített legvilágosabb (fehér) és a legsötétebb (fekete) fényerejének és az árnyalatai közötti (árnyalatkülönbség) maximális fényerőeltérés aránya – viszonyszámmal kifejezett teljesítmény adata –, továbbá milyen arányú árnyalatkülönbséget képes létrehozni a monitor két szomszédos képpont között. Ez az aránypár jelzi, hogyan viszonyul egymáshoz a megjelenítővel előállítható fehér és fekete szín (cd/m²-ben mért) fényereje.


Megjegyzés: Nem összekeverendő a képélességgel.
Nagyobb kontrasztarány ugyanakkora fényerőnél (jobb/kellemesebb gyengébb környezeti megvilágítás esetén is) sötétebb feketét jelent. (A fekete fényereje sosem 0, még hagyományos CRT monitoroknál sem. Ott a kontrasztarány ~3000:1.)
Megjegyzés: Már egy 220:1 kontrasztarány elvben alkalmas a True Color (16.7 Millió szín) színek megjelenítésére. Az emberi szem által még megkülönböztethető árnyalatok aránya megközelítőleg ~10000:1.
A kontrasztarány beállításánál arra kell figyelnünk és vigyáznunk egy kijelző esetében, hogy ha túl magas értéket adunk meg, akkor a világos területeknél elvész a részletgazdagság, ha túl alacsony értékre állítjuk, akkor tompább, életlenebb, kontraszt hiányos kijelzővel szembe-sülhetünk. A kijelzőknél általában a kontraszt gyári értékei megfelelően be vannak állítva.
A valós (tipikus vagy statikus) kontraszt arány a legtöbb hagyományos CCFL és LED háttér-világítású paneles kijelzők esetén általában 800:1 és 1500:1-es érték között van, bár egyes felső kategóriás modelleknél vagy figyelembe véve a Samsung c-PVA paneles kijelzőket, elérheti a valós 3000:1-es kontraszt arányt.

Az a bizonyos fránya és trükkös gyártók dinamikus kontraszt aránya
A valós és statikus kontrasztrarányok fölötti értékeknél már dinamikus kontraszt (DCR) arányról beszélhetünk. Ezt a dinamikus kontrasztot úgy érik el, hogy a háttérvilágítás fényerejét csökkentik – ha sötét tónusú a kép egésze, illetve növelik – ha világosabb. A háttérvilágítás mértéke a megjelenített képtartalom függvényében változik, tehát az elektronika az éppen megjelenített tartalom „átlagos fényereje” alapján állítja be a háttérvilágítás erősségét.
Pl.: egy 5 000000:1 kontrasztarány gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy sötét képnél (ahol a háttérvilágítás fényereje minimális) és egy világos képnél (ahol meg maximális) a két fényerő közötti értéket adták meg arányértéknek. Ez a technológiai megoldás többnyire nem jelent előrelépést, mert a gyorsan váltakozó világos-sötét részeknél (pl. filmeknél) „villódzhat” a képernyő, vagy más néven az egész kép fényereje „ugrálni” fog, mivel a fényerő nem azonnal, hanem késleltetéssel „alkalmazkodik”. Még szerencse, hogy a dinamikus kontraszt egyes LCD-TFT vagy LCD TV-knél kikapcsolható (erről érdemes érdeklődni, a kijelző vásárlása előtt).
Az LCD kijelzők esetében a háttérvilágítás erősségének változtatásával, plazmakijelzőknél a fényerő változtatásával az elektronika megpróbál igazodni és alkalmazkodni a megjelenített képhez. Minél sötétebb a megjelenített kép-tartalom, annál inkább csökken a háttérfény vagy a fényerő erőssége, illetve minél világosabb, annál inkább nő.
Sajnos nem csak ezzel a problémával szembesülhetünk a dinamikus kontraszttal kapcsolatosan, hanem a további színtorzulásokkal, részletvesztéssel és képzaj erősödésével is. Némely gyártónak aránylag jól sikerül megoldania ezt a problémát (pl. az RGB LED háttérvilágítással), de ez még nem azt jelenti, hogy a továbbiakban kedvelt funkció-választásunk lenne.
A dinamikus kontrasztot a LED háttérvilágítással lehetett valamennyire kiküszöbölni, ahol nem fénycsövek, hanem sok-sok kis LED dióda adja a háttérvilágítást, ezáltal a több csoportba rendeződés lehetőséget ad, hogy a kijelző csak egy adott területének fény ereje külön-külön is szabályozható. A legjobb megoldást majd az OLED kijelzők megjelenése jelentheti.

Vigyázat és figyelmeztetés:
Sajnos a TV és monitorgyártók előszeretettel jelölik termékeik kontrasztarányát dinamikus adattal – értelmetlenül és érthetetlenül fölöslegesen. Talán azért, mert a prospektusban és a weboldalalakon jól mutatnak a hatalmas „trükkös” számok, és ezzel megtéveszthetik a leendő tulajdonosokat! Soha se dőljünk be ezeknek a dinamikus kontraszt számoknak, ne ez alapján döntsünk, ha monitort, TV-t vagy éppen plazma TV-t vásárlunk!


vissza