.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

CRT (katódsugárcsöves képernyő)

2017 05 04.

A hagyományos katódsugárcsöves képernyő. A technika feltalálója Karl Ferdinand Braun volt, aki 1897-ben már meg tudott jeleníteni egy képpontot. (Ezért régi elnevezése a Braun-cső volt.)
Magyar vonatkozása  is volt a nagyfelbontású CRT tévék és kameráknak, mivel ezek feltalálója Tihanyi Kálmán volt, aki töltéscsatolt elvű, vagyis töltés felhalmozásként, illetve töltéstárolásként ismert készülékeket még 1928-ban szabadalmaztatta a világ több országában is, és ezen alkalmazás révén jelentős szerepet játszott a katódsugaras képleképezés felhasználása terén.


Az első működőképes televíziót 1926. január 26-án Londonban mutatták be. Az első színes adást 1928. július 3-án továbbították nagy távolságra.
A CRT monitorban egy
katódsugárcső található, elektronágyúval az egyik végén, foszforral bevont képernyővel a másik végén. A (elektronágyús) vákuum csőben a forró katód elektron sugarat, elektronnyalábot lő ki egy foszfor bevonatú felületre, melyet egy mágneses mező irányít. Az elektronnyaláb a foszforborításba ütközik és felvillan, „felragyog”, amikor eléri a vékony elektronsugár, majd elhalványodik. Ha elég gyorsan követik egymást az elektronnyalábok, akkor az a pont nem halványodik el.
Sokáig ez volt a legelterjedtebb képernyő technológia. (lásd még RGB)


vissza