.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

composite video (kompozit videó) – CVBS

2012 08 19.

Összetett (kevert) videojel, amely a képet meghatározó valamennyi jelet (a fényerő és a színhordozó elemet) egyidejűleg rögzíti, és egy csatorna segítségével képes továbbítani. Ez olcsóbb, de kevésbé jó minőségű. Előnye, hogy egyetlen kábel elegendő továbbítására, de az egymásra kódolt világosság és színjelek jó minőségű szétválasztására csak drágább áramkörökkel valósítható meg. Ennél jobb megoldás a komponens videó, esetleg az S-videó, vagy az Y/C.


A kompozit kifejezés leggyakrabban a bemeneti, illetve a kimeneti videó feldolgozó kártyákkal, a videomagnó és a számítógép összekapcsolására használatos kábelekkel, továbbá általánosságban az illesztőkkel összefüggésben használatos. Az ilyen típusú jelekhez szükséges elemeket jelöli.
Rendszerint RCA vagy SCART csatlakozókon keresztül továbbítják a kompozit videojeleket.
A kompozit és S-Video aljzatok közül gyakran csak egyik vagy másik van a különböző készülékeken. Kapható kisméretű passzív adapter, amelyet a kábel és a készülék közé kel, csatlakoztatva oda-vissza tudja alakítani a két jeltípust.
A készülékeken – általában sárgával jelölt – RCA aljzaton jelenik meg. Mivel gyakran használják videokamerák vagy játékkonzolok televízióval történő összekötésére, ezért sokszor a könnyebb hozzáférhetőség érdekében a televíziók és video-felvevők elő- és oldallapján is elhelyeznek ilyen aljzatokat. Megnevezésére a „video”, CVBS, composite (kompozit) vagy baseband (alapsávú) szavakat is használják. A készülékeken a kompozit csatlakozó mellett a legtöbbször két további RCA aljzatot is találunk - piros és fehér szín jelöléssel, amelyek a sztereó hang továbbításáért felelősek. A VHS és DVD anyagok SCART aljzaton keresztüli lejátszása alaphelyzetben kompozit formátumban történik.
Az S-Video és RGB jelnél valamivel gyengébb képminőséget biztosít.


vissza