.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

CMYK

2012 08 19.

Léteznek olyan színek, melyek a fehér fény spektrumában nem szerepelnek, tehát önálló hullámhosszal nem szerepelnek, így a szubsztraktív színkeverés során ezek a színek valamely szín kivonásával állíthatók elő, mint pl. a CMYK színkeverési mód.


A CMYK szóösszetételéből adódik, hogy alapszínei a türkiz (cyan – C), bíbor (magenta – M), sárga (yellow – Y) és a fekete (blacK – K), ami a telítettség növelése érdekében hozzáadandó, tehát ezek a komplementer alapszínek kivonó kombinálásából előállítható színtér és színábrázolási formátum. Ezt nevezzük szubsztraktív színmodellnek, színkeverésnek, a nyomdaiparban process színeknek, és rendszerint ez a nyomtatók színbontási és színkeverési alapszín módja is.
Megjegyzés: A nyomdaiparban a „K” betűs rövidítést az angol Key (kulcs) szónak is tulajdonítják, mert hosszú ideig ezt a színt használták az indító „passzer” színeként, így ehhez állították a többi színnyomatot.
A szubsztraktív nevét onnan kapta, hogy a spektrum minden színét egyformán tartalmazó fehér fényből a festék a saját színének megfelelő hullámhosszakat engedi át, a többit elnyeli, és az egyik színhez kevert másik szín bizonyos fénysugarakat kivon az előbbiből.
A hat (kibővített) színkőr alapszíneiben megtalálható az RGB additív három másodlagos „komplementer párjai”, azaz szubsztraktív színkeverése is. Tulajdonképpen a komplementer (kiegészítő vagy ellentétes) színpárnak akkor nevezünk két színt, ha pl. a szubsztraktív színkeverést alkalmazva feketét kapunk eredményként, vagy additív színkeveréskor fehéret kapunk. Bármely színrendszer 2-2 alapszínét összekeverve a másik rendszer egyik alapszínét kapjuk.
 

Mivel az RGB és a CMYK keverési mód nem ugyanazokat az árnyalatokat eredményezi (tapasztalhatjuk bármelyikük konvertálásakor), gyakran előfordul, hogy mást látunk a képernyőn és mást nyomtatáskor.

A nyomdai eljárásokban ezt a négy (CMYK) alapszín nyomólemezeit vagy nyomó-formáit készítik el, melyek egy rácsfelület segítségével, nyomdafesték hozzáadásával viszik fel a papírra és különböző hordozókra a már megjelenített színes képet. Hasonló elven nyomtatnak a színes tintasugaras és lézernyomtatók is, amelyek nem szabályos rácsokat használnak. (lásd még RGB, Színtér)


vissza