.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

CIE színterek

2012 08 06.

A CIE (Commission Internationale d'Eclairage) egy nemzetközi szín-szabvány, eszköz-független elméleti színtér. 1931-ben a szín szabványos nemzetközi mérésére fejlesz­tett ki. Ezt 1976-ban módosították és a CIE Lab nevet kapta (egyszerűsítve LAB-nak nevezünk). A CIE alapján az emberi szem alapján érzékelhető bármely látható szín azonosítható – érzékelhető, ezt egy CIE 1931 színtér színes diagram fejezi ki.


 

Ábrához: A külső keret a monokromatikus görbe, a feltüntetett hullámhosszak nm-ben értendők. Középtájon látható az „fehér pont”, az alsó részét pedig az „bíbor vonal” zárja le. A spektrális színek két szélén a „színtér” látható, ami felvázolja és magában foglalja az összes emberi szem által látható és észlelt színárnyalatokat, keretet biztosítva a vizsgált színeknek.
Megjegyzés: A képernyőn megjelenő színek nem esnek egybe a szabványos színekkel.

Az emberi szem háromféle színérzékelő receptort tartalmaz, ezekből származtatattak 3 függvényt, az ún. „tristimulus” függvényeket (X, Y, Z). Mivel a három összetevő ábrázolása három dimenziót igényelne, ezért szétválasztották a színességet, világosságot (fényességet). Ebből, definíció szerint „Y” a világosság (fényerő) paraméter és az "x" és "y" két szín-koordinátái (két számmal kifejezhető), amely meghatározza a szín-diagramban elhelyezkedő pontjait.
A CIE diagram színskála egy kétdimenziós képet ad, háromdimenziós CIE XYZ színtérrel. A kép torz, mert rákényszerül egy kétdimenziós térben való közlésre, de így könnyebb látni és megérteni majd a CIE XYZ tengelyeket és a színkeverést, mert minden szín jól látható.


vissza