.

Az Ön kosara még üres!

Dell UltraSharp U2412M
bruttó 74900 Ft

-------------------------------

lp2275w

HP LP2275W
bruttó 19900 Ft

---------------------------

phillips_231p4q

Philips 231P4Q
bruttó 30900 Ft
Kérjük írja be a keresett termék nevének egy részletét, majd üssön entert!


E-mail:

Jelszó:

..........................................

regisztrci

Elfelejtett jelszó

CCFL (katódsugárcsöves képernyő) és a háttérvilágítás

2017 05 04.

Egyfajta hideg katóddal rendelkező kompakt fénycső, ami a háttérvilágításról gondoskodik az LCD paneleknél. Egy olyan zárt üvegcső, aminek belső fala valamilyen fluoreszkáló anyaggal van bevonva, és a csőben lévő higanygőz valamilyen halogén gázzal keveredik.


Elektromosság hatására a gázkeverék ionokat bocsát ki, melyek stimulálják a foszforbevonatot és a fénycső világítani kezd. A hideg katódú változatok esetében a fénycső elektron kibocsátó (negatív) katód részének nem kell előmelegednie a világítótest fénykibocsátásához, ezért ezek azonnal világítanak, ahogy áram alá helyezzük.
Az LCD panelek mögött általában 4 elhelyezett fénycső van, amiket egy diffúzor oszt szét egyenletesen a kijelzőn. Ezek ~40-50 kHz-en működnek.
Az esetleges foltos/bevilágítós (fekete háttéren jobban észrevehető) képért a nem tökéletesen beállított háttérvilágítás a felelős – pl. TN paneles monitoroknál.

A CCFL háttérvilágítással kapcsolatban sokszor találkozunk a WCG-CCFL-es kifejezéssel, mely a hagyományos kompakt fénycsöves háttérvilágítás továbbfejlesztése, amely szélesebb színskálát és színteret biztosít az LCD megjelenítőknek, ezáltal természetesebb, életszerűbb színekkel szembesülhetünk, mint a hagyományos CCFL háttér-világítású kijelzőknél.
Megjegyzés: A WCG-CCFL háttér-világítással a Sony adatai szerint, megközelítőleg az NTSC színskála 95%-át lehet visszaadni, míg hagyományos CCFL rendszerekkel csak 75% körül.


vissza